Balatoni Múzeum

A Balatoni Múzeum a Balaton legrégebben alapított, és a tó egyetlen hivatalos múzeuma. A múzeum 1898-ban alakult Keszthelyen, a kiállítás alapjait kezdetben bérelt termekben mutatták be, majd megkezdődött a gyűjtemény gyarapítása. Épületét az első világháborút követően kezdték építeni Györgyi Dénes tervei alapján 1925-ben, neobarokk stílusban.

A múzeum építésénél a Festetics kastély melletti, részben lebontott istálló köveit is felhasználták. Maga az épület 1928-ra elkészült, a gyűjteményeket csak 1935-re sikerült beköltöztetni a múzeumba. Elsőként a természettudományi kiállítás nyílt meg, később a régészeti anyagot mutatták be.

A Balatoni Múzeum gyűjteménye a Balaton környék régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi értékeit mutatja be. A sümegi Darnay Múzeummal történ 1936-os egyesülésnek köszönhetően jelentősen bővült a gyűjtemény.

A II. világháború vége felé a gyűjtemény vonatra rakott anyagát egy bombatámadás megsemmisítette a Zalaegerszegi állomáson. Az épület a háború után éveken keresztül üresen állt, majd az államosítás után 1949-ben lett újra otthona a múzeumnak. Innentől kezdve a múzeum gyűjteménye töretlenül gyarapodik.

A Balatoni Múzeum 2012-ben elnyerte Az Év Múzeuma 2011 címet, 2014-ben pedig Podmaniczky-díjat kapott.


A Balatoni Múzeum állandó kiállításai

A Balatoni Múzeumban az alábbi állandó kiállítások tekinthetők meg:

 • Balaton Növény- és állatvilága
 • Balatoni halak
 • Balaton kialakulása, geológiája
 • Balaton és az ember
 • Várak a Balaton körül
 • Sport a Balatonon
 • Balaton turizmus
 • Balatoni fürdőkultúra
 • Balaton halászat
 • Hajózás a Balatonon
 • Amiről a kövek mesélnek
 • Halápy János emlékszoba

Balaton Növény- és állatvilága

A kiállításon megismerkedhetünk a Balaton élővilágával. Diorámákban és óriástablókon csodálkozhatunk rá a Balaton változatos növény- és állatvilágára. A teremben végigsétálva először a vízben, majd a nedves, üde valamint száraz élőhelyeken találjuk magunkat.

Balatoni múzeum

A második életkép a part menti nádast mutatja be. Többek között olyan madarakat figyelhetünk meg, mint a nagyétkű kormorán, a színpompás jégmadár, a fütyülő réce, vagy az emberhez jól alkalmazkodó fehér gólya. Számos fokozattan védett élőlény is bemutatásra kerül.

Balatoni halak

Az aulából a lépcsőkön feljutva egy 3000 literes, egyedi kivitelezésű akvárium várja látogatókat. Itt mutatják be a tóban élő őshonos, betelepült vagy betelepített halfajokat.

Az akvárium bal oldalán az élőlény maradványokat és a számos helyen régészeti emlékeket rejtő iszapos, nádasos part metszetébe, míg a jobb oldalon a nádtorzsás vízi világba tekinthetünk be.

Balaton kialakulás, geológiája

A kiállítás bemutatja a földrészek kialakulását, a változó klimatikus viszonyoknak megfelelően folyamatosan átalakuló növény- és állatvilágot, és az ezekről árulkodó, megkövesedett vagy egyéb módon megőrződött maradványokat, azaz fosszíliákat is.

A tó környezetének legjellemzőbb földtani képződményeit a terem közepén, a kősimogatóban helyezték el. Itt közelebbről megismerkedhetünk többek között vulkanikus kőzetekkel, különböző típusú homokkövekkel, köztük a vörös homokkővel, mely évszázadok óta kedvelt építőanyag.

A Balaton és az ember

A kiállításon rég elfeledett kultúrákkal ismerkedhetünk meg. A kiállítótérben egy led térképen néhány perc alatt, a szemünk előtt játszódik le az a több évezredes folyamat, melynek során fokozatosan benépesültek a tó körüli területek.

Balatoni múzeum

A tárlat második része a Balaton ember általi szabályozásának témáját járja körül. 16-18. századi Balaton-térképek, a siófoki fazsilip makettje, és a part menti építkezéseket, kikötőket, a Kis-Balaton lecsapolását dokumentáló sok-sok fotó ad szemléletes képet arról, miként avatkozott és avatkozik bele az ember a Balaton életébe.

Várak a Balaton körül

A kiállítás háromdimenziós térképen szemléltei a Balaton környékén az őskortól a török korig létesült erődített telepek, erődítmények és várak elhelyezkedését, bemutatják, hogyan nézhetett ki a Rezi vár a 16. században, valamint a középkori és török kori katonaság fegyvereit is.

Balatoni múzeum

Bemutatásra kerülnek a Balaton környéke azon erődített telepeit is, melyek nem magaslatokon, hanem a Balaton természetes átkelőhelyei mellett létesültek. Vörs és Balatonmagyaród területéről származó régészeti leletek, köztük tálak, urnák és viseleti tárgyak árulkodnak e telepek lakosságának életéről és szokásairól.


Cím: 8360 Keszthely, Múzeum u. 2.
Web: balatonimuzeum.hu