Magyarországi várak

Magyarországon számtalan megtekinthető vár és kastély található, némelyik köré pedig igazi vendégváró központok épültek ki. A különböző stílusú várak és kastélyok Magyarországon igen kedvelt turisztikai célpontoknak számítanak. A történelmi épületek kedvelőinek egy utazás során fontos részét képezi egy vár, vagy egy impozáns kastély megtekintése.

Tatai vár

2023-02-13 Várak

A Tatai vár az Öreg-tó partján található vízi vár, Tata jelképe és legjelentősebb műemléke. Luxemburgi Zsigmond király építtette 1397 és 1409 között. A vár épülete 1954 óta a Kuny Domokos Múzeumnak ad otthont.

A Visegrádi vár egy erődítmény a Dunakanyarban fekvő Visegrád városában. A Fellegvár gyakorlatilag egy kettős várrendszer része. A várhegy tövében található Salamon-torony is része az egységnek, mint Alsóvár.

A Vajdahunyad vára, vagy Történelmi épületcsoport Budapest XIV. kerületében, a Városligetben található, a Széchenyi szigeten. Az Alpár Ignác alkotta épületegyüttes négy hídon keresztül érhető el.

Taródi vár

2018-09-20 Várak

Sopron egyik legkülönlegesebb látnivalója a Kolostor-erdő közelében lévő Taródi vár. Az épület a Felsőlővérek városnegyedben, a Nádor-magaslaton található. A középkorinak tűnő, 4300 négyzetméter alapterületű várat nagyrészt egyetlen ember, Taródi István saját kezűleg építette.

Bory vár

2018-06-26 Várak

A Bory-vár Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben található. A várat Bory Jenő székesfehérvári építészmérnök és szobrász nagyrészt maga építette 40 nyáron keresztül, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és a művész álmainak.