József Nádor tér

A József nádor tér Budapest V. kerületében, a Lipótvárosban található téglalap alakú, nagyjából 8500 négyzetméter területű tér. A tér meghatározó eleme a névadó és a terület fejlesztését előmozdító József nádort ábrázoló szobor. A 19. század elején Sóhivatal térnek vagy Só térnek is nevezték, majd az 1820-as évektől Joseph Platznak, 1874-től pedig József térnek nevezték. A József Nádor tér elnevezést 1938-ban kapta meg.

A tér közepén a József nádor bronz szobor áll, melyet 1869-ben állítottak. Az önmagában 4,43 méter magas szobor egy 5,26 méter magas talapzaton áll, így az egész emlékmű magassága 9,69 méter.

József nádor tér - Budapest

Johann Halbig alkotása már 1860-ban a városban volt, de csak 1868-ban állították föl a téren, és 1869. április 25-én leplezték le. A feliratok a talapzatra rászögezett aranyozott bronzbetűkkel készültek.

A József nádor tér legutolsó felújítása 2016-ben kezdődött meg, melynek keretében a tér új arculatot kapott. A három évig tartó munkálatok során elsőként egy 500 férőhelyes, háromszintes mélygarázst építettek meg. A tér emellett két látványelemmel bővült, pontosabban a Herendi és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kifejezetten ide tervezett alkotásaival.

A tér felújítása során a korábbi fákat kivágták, melyek helyére 54 fát telepítettek. Ezek mellett közel 1500 négyzetméteren három gyepfelület került kialakításra.

A tér északi oldalára helyezték Herendi Porcelánmanufaktúra, az Élet fája elnevezésű alkotását. Az élet fája 2,8 méter magas, és egy vízzel körülvett medencében áll, melyben habosító fúvókák mozgatják a vizet. A Rothschild mintával dekorált alkotás gyümölcsöket ábrázoló részei belső megvilágítást kaptak.

József nádor tér - Budapest József nádor tér - Élet fája

A díszkúton látható madárpárt ábrázoló minta az összetartozás egyik legősibb szimbóluma.

A tér nagyobb, déli zöldfelületén lévő kút a Zsolnay porcelánmanufaktúra alkotása, mely a Herkulesfürdői kút mása. A vízköpőkön keresztül lefelé csorgó víz a középen elhelyezkedő kisebb medencékbe, amelyekből az alsó, nagyobb gyűjtőmedencébe folyik tovább.

József nádor tér - Zsolnay kút József nádor tér - Zsolnay kút

A Zsolnay díszkút teljes magassága 4,25 méter, a medence átmérője 3,2 méter.

Mindkét kúthoz gyalogos sétányok vezetnek, melyeket egyedi minták vesznek körül a térköveken. A három fő funkcionális területre osztott tér eltérő burkolóanyagaiba a vakok- és gyengén látók részére vakvezető jelzőburkolatot vannak építve.

A József nádor tér nevezetesebb épületei:

  • Gross-ház
  • Pénzügyminisztérium épülete
  • Kovács–Sebestyén-ház
  • Muráti–Teleki-palota
  • Cziráky-udvar
  • Kehrer-ház