Filozófusok kertje

A Filozófusok kertje a Gellért-hegy nyugati oldalán, a Gruber József víztározó tetején található. A park Budapest egyik kevésbé ismert látnivalója közé tartozik, pedig csodálatos Budapesti kilátásban lehet részük az ide látogatóknak. A hely különlegessége a 2001-ben felavatott, bronzból és gránitból készült 8 alakos szoborcsoport, mely Wagner Nándor Japánban élt szobrász munkája. A Filozófusok kertje öt szellemi irányzat harmonikus együttélését ábrázolja.

Filozófusok kertje - Budapest

A szoboregyüttes között megtalálható Jézus Krisztus, Buddha, Lao-Ce, Ábrahám, valamint Ehnanton szobra kör alakban elhelyezve. A kör közepén a közös istenséget jelképező fénylő gömb található, szimbolizálva az összekötő kapcsolatot a vallások között. A körben lévő személyek a középen elhelyezkedő fénylő gömböt nézik. A kör a világmindenséget, a gömb az istent jelképezi.

Öt személy jellegzetessége az egyetemes emberi tanítás. Tulajdonképpen az öt alkotja az anyagtalan láthatatlan egyet. Ez egynek annyi neve van, ahány kultúra létezik. Ez az egy a kultúrák közös forrása. /Wagner Nándor/

A körben elhelyezett szobrok háttérben Gandhi, Bódhidharma, és Assisi Szent Ferenc szobra áll.

Filozófusok kertje - Budapest

A szoborcsoport 1977-ben készült Japánban három példányban. Az alkotó Budapest mellet New Yorknak és Tokiónak is ajándékozott egyet. Wagner Nándor életének utolsó 15 évét a szoborcsoport megalkotásával töltötte. Koncepciója az volt, hogy egy középpontban felállítsa olyan személyiségek szobrát, akiknek léte és munkássága a mai napig sokak számára meghatározóan hat. Az alkotó 1997-ben elhunyt, adományozási szándéka végül felesége segítsége által valósult meg.

A tér nevét adó szoborcsoportot 2001, október 18-án állították fel az 1902-ben épült víztározó tetején elhelyezkedő parkba.

A kertből 2007-ben három szobor eltűnt, melyeket 2010-ben újraöntöttek és újra felállítottak.


Kilátókő szobor

A Filozófusok kertjétől nem messze Buda királyfi és Pest királykisasszony szobra, hivatalos nevén a Kilátókő szobor áll, a park ezen pontjáról fantasztikus kilátás nyílik Budapestre. A szobor a két városrész együttélését, a békét szimbolizálja.

Kilátókő szobor - Budapest Kilátókő szobor - Budapest Kilátókő szobor - Budapest

A másfél méter magas szobor Lesenyei Márta alkotása, 1982-ben avatták fel. A talpazat Vadász György munkája, amelyen a városrészek láthatók stilizált, terepasztalszerű ábrázolásban. A két szobrot elválasztó hasadék a Dunát jelképezi.