Zirci Arborétum

Zirci Arborétum

A Zirci arborétum Magyarország legmagasabban fekvő arborétuma a ciszterci apátság egykori angolkertjéből lett kialakítva. A 20 hektáron elterülő arborétumot Zirc belvárosában találjuk meg, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében van.

Az arborétumot a Cuha patak szeli át, bejáratánál egy kis tavat táplálva. Az Arborétumban mintegy 600 fa és cserjefaj, illetve fajta található, melyekből 70 tűlevelű.

A kerten végigfut a Cuha patak kőhídja, mely 1759-ben épült. A 350 méter hosszú hársfasor 1809-ben telepítették. A fasor nyomvonalán halad át a Balaton és az egykori Győr közötti római hadiút. A Cuha pataknak 1855-ben új medret ástak, ekkor épült a vízesés és a filagóra is, ahol kamarahangversenyeket rendeznek 190-óta. Az arborétum 1951-óta országosan védett természetvédelmi terület.

Zirci Arborétum

A Zirci arborétum területe napjainkra a magyarországi fafajokon és egyéb nővényeken kívül, a világ öt kontinenséről származó olyan fás és lágyszárú növények gyűjteménye, amelyek a Bakony 400 méter tengerszint feletti mikroklímáján jól érzik magukat.

Értékes a fajokban leggazdagabb juhargyűjtemény, melyben mintegy 30 faj és változat fordul elő. A parkban található az ország egyik legöregebb tölgyfája, egy 400 éves kocsányos tölgy.

Zirc, Damjanich u. 19.