Földalatti Vasúti Múzeum

A Földalatti Vasúti Múzeum a Közlekedési Múzeumhoz tartozó múzeumi kiállítóhely, mely a kontinens első, 1896-ban átadott földalattijának állít emléket. A múzeum Budapesten, a Deák téri aluljáróban található, 1975-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A kiállítás helyszíne a millenniumi földalatti vasút egyik eredeti alagútszakasza, melyet 1955-ben a kelet-nyugati metró (M2) építésekor helyeztek forgalom kívül.

Földalatti vasúti múzeum

A múzeum 1996-ban a teljes földalatti vonal mellett felújításra került.

A kiállító tér gyakorlatilag egy alagút két vágánya. Az egyik vágányon a kiállított régi szerelvények állnak, a másikon a látogatók sétálnak, ahol vitrinsorban kiállított dokumentumok, tárgyi eszközök mutatják be a vasút történetét.

A múzeum három földalatti vasúti kocsit megtekinthetünk. Az első kiállított kocsi a 19-es pályaszámú faborítású kocsi, ezt követi az 1-es, majd a 81-es pályaszámú. A kiállított járműveket 1975-ben a Dekák térről, nyitott födémrészen keresztül, daruval emelték be a vágányokra.

A múzeumi kiállítóhely előterében a belvárosi végállomás eredeti felirata - Gizella tér - fogadja a látogatókat, mely egy eredeti Zsolnay csempeburkolat.

A Földalatti Vasúti Múzeum állandó kiállítása

Az állandó kiállítás címe: A földalatti vasút és a metró története az építéstől napjainkig.

A kiállításon megtekinthető a földalatti vasút három kocsija. Az első kiállított kocsi a 19-es pályaszámú faborítású kocsi. A kisföldalattira szánt metrókocsikat a Siemens & Halske cég gyártotta 1896 során. A járműpark a vonal elindításakor 10 faburkolatú, barna, és 10 sárgára festett acélburkolatú motorkocsiból állt.

Földalatti vasúti múzeum

A tervezéskor a motorkocsi egyedi feltételeknek kellett megfeleljen, a kisföldalattin a szokatlannál jóval alacsonyabb 2,65 méter belmagasságú alagútja miatt. A metrókocsi a Budapesti metrókon jellemző harmadik sín helyett áramszedőn keresztül kap tápellátást.

A 19-es után az 1-es pályaszámú, fémborítású kocsit láthatjuk, melyeket 1973-ban vontak ki a forgalomból.

Földalatti vasúti múzeum

Ezekenek a kocsiknak az ajtajai már távvezérléssel nyíltak és záródtak. Belső kialakításuk hasonlított az elődjükre. Az utastér belmagassága, az ülések anyaga és elhelyezése, az ablakok nyitásának módja is szinte teljesen azonos a korábbival.

A 1-es után a 81-es pályaszámú kocsit tekinthetjük meg, a földalatti villamos vasút saját gyártású vezetőállásos pótkocsija.

Földalatti vasúti múzeum

A jármű az 1973. évi, a közlekedésben utoljára részt vett állapotot tükrözi.

A kiállított kocsikkal szemközti vitrinsorban dokumentumok, fényképek, modellek és eredeti tárgyak mutatják be a földalatti vasút történetét az építéstől napjainkig.

Földalatti vasúti múzeum

A kiállított tárgyak a Közlekedési Múzeum gyűjteményéből valók.

A Múzeum címe:Budapest, Dekák téri aluljáró
Nyitva tartás: Hétfő kivételével 10 és 17 óra között.