Postamúzeum Budapest

A Postamúzeum egy országos szakmúzeum, melynek gyűjtőkörébe a posta, a távközlés és a műsorszórás tárgyi és dokumentációs emlékei, relikviái tartoznak. A Postamúzeum a Postás Múzeumi és Művelődési Alapítvány keretében működik Budapest VI. kerületében a Benczúr házban.

Postamúzeum Budapest

A Postamúzeum tárgyi gyűjteményei több mint 20 ezer, dokumentációs gyűjteményei 67 ezer, adattára 64 ezer, könyvtára 15 ezer darabot tart nyilván. Az állandó kiállítás a hazai posta történetét mutatja be eredeti berendezések, járművek, munkaeszközök, bútorok, térképek, dokumentumok és fényképek segítségével.

A kiállítás koncepciója, hogy bemutassa miben, milyen területen tekinthetőnek első a Magyar Királyi Posta, milyen technikai újításokat, szolgáltatásokat vezetett be elsőként, vagy az elsők között. A kiállítási tárgyak nagy része nem csak megtekinthető, hanem ki is próbálható.


A Postamúzeum állandó kiállítása

Az állandó kiállítás első termében megtudhatjuk, hogy a Magyar Posta Európában az egyik legelső szervezet volt, amely a kézbesítőszolgálatban motoros járműveket alkalmazott.

Postamúzeum Budapest Postamúzeum Budapest

A motoros triciklik annyira beváltak a postai szállításban, hogy 1909-re összesen 58 darab közlekedett Budapest akkori 10 kerületében.

A Postamúzeum gyűjteményének első darabjai közé tartozik egy 78 vonalas távbeszélőközpont, avagy keresztlemezes váltó. Gyártási ideje 1882 körülre tehető.

Postamúzeum Budapest

A készüléket többször javították, felújították, kiegészítették, és most újra látható a Postamúzeum kiállításában.

Távbeszélő-kezelőnőnek csak olyan intelligens, jó megjelenésű hölgyek jelentkezhettek, akiket legalább két úri család ajánlott, és legalább egy idegen nyelvet ajánlott. A kezelőnők az első központok mellett állva, majd 1891-től ülve dolgoztak.

A következő teremben a postaszolgálat fejlődéséhez kapcsolódó újításokból láthatunk kiállítást. Megtekinthetünk korabeli postaládákat, értékőrző ládát, különleges zárakat, melyek az értékküldemény szállítását célzó postászsákok gyors és biztonságos lezárását tette lehetővé, pecséteket, bélyeget.

Postamúzeum Budapest Postamúzeum Budapest

Árkay Sándor lakatos az 1800-as évek elején olyan zárat szerkesztett, amely a gyakorlatban annyira kiválónak bizonyult, hogy más országok is átvették. A postások körében amerikai lakat néven közismert patkó alakú zsákzárat a látogatók a gyakorlatban is kipróbálhatják.

A kiállítás következő részében a postahivatali berendezéseket ismerhetjük meg, egy az 1800-as évek végén készült Szentesi felvevőpult segítségével.

Postamúzeum Budapest

A berendezés 1990-ben, a hivatal lebontásakor került a postamúzeum gyűjteményébe. Ezen a ponton közvetlenül megfigyelhetjük egy korabeli csőposta működést.

A következő teremben a posta történetének szervezés részét képező távírás, valamint a telefonok történetét mutatja be. Megtekinthetjük a Postamúzeum egyik legrégebbi műtárgyát, egy Hughes-rendszerű távírót.

Postamúzeum Budapest Postamúzeum Budapest

A Morse-féle távírót akár ki is próbálhatjuk.

A kiállítás egyik remek darabja egy 70 vonalas, kézi kezelésű CB telefonközpont 1929-ből. A központi teleppel működő központban a hívást előfizetői lámpák jelzik.

Postamúzeum Budapest

Az összekapcsolás zsinóráramkörökkel, a kezelői belépés és a csengetés kulcsos kapcsolókkal történt.

A kiállítás végén a rádiózás történetébe nyerhetünk bepillantást. Megnézhetjük a lakihegyi antennatorony kiállított mását, a Tomcsányi Béla által tervezett szünetjeladót, mely a Magyar Telehírmondó és Rádió Rt. stúdiójában működött 1928 és 1935 között. Láthatunk még korabeli rádiókat és néhány műszaki érdekességet.


Időszaki kiállítás

A Postamúzeum első terme ad helyet az időszaki kiállításoknak. Az aktuális időszaki kiállítása 2019. október 10-én nyílt meg - Csak a forma változik - címmel, mely a levelezőlap és a képeslap 150 éves történetét mutatja be 1869-től napjainkig.

A Magyar Királyi Posta az Osztrák postával egyszerre, a világon elsőként hozta forgalomba a levelezőlapot 1869. október 1-jén.

Postamúzeum Budapest Postamúzeum Budapest

A látogatóknak alkalma nyílik beleolvasni a vidám nyaralók, szerelmesek, de akár a háborús honvédek vagy épp a hadifoglyok reménykedő levelezéseibe is.

Cím: 1068 Budapest, Benczúr utca 27.
Web: postamuzeum.hu