Szent István Bazilika

A Szent István Bazilika Magyarország egyik legszebb és legjelentősebb egyházi épülete, Budapest egyik legfőbb turisztikai látványossága. A Bazilika a magyar államalapító király Szent István tiszteletére kapta a nevét. A neoreneszánsz sítusban épült templom Budapest V. kerületében, a Szent István téren található.

A bazilika 1931-ben megkapta a basilica minor címet (kiemelt jelentőségű katolikus templom) XI. Piusz pápától. 1991-ben II. János Pál pápa meglátogatta a templomot, majd 1993-ban az esztergomi bazilika mellett az esztergom–budapesti főegyházmegye társszékesegyházi rangjára emelte.

Szent István Bazilika
Szent István Bazilika - Budapest

Az eredeti elképzelés szerint a bazilikát Ausztria védőszentjéről, Szent Lipótról nevezeték volna el, de 1897-ben az esztergomi érsek engedélyével a keresztény magyar állam megteremtője, Szent István lett a templom védőszentje.

A Szent István Bazilika esetében a Bazilika elnevezés egyházi rangot, és nem építészeti formát jelöl.

A mai Szabadság tér környékén 1786 után alakult ki az Újváros, melyet 1790-ben, II. Lipót koronázása emlékére kapta a Lipótváros nevet. Pest lakossága rohamos tempóban növekedni kezdett, emiatt szükségessé vált a tudatos várostervezés. Lipótváros egy gazdag polgára, Zitterbarth János egy ideiglenes templomot építtetett ide. 1817-ben mintegy ezer hívővel megalakult a Lipótvárosi plébánia, ezzel felmerült az igény arra, hogy Lipótvárosnak saját plébániatemploma legyen.

Lipótváros plébániájának hívei már 1805-ben elkezdtek adakozni az új templom építésére.


A Szent István Bazilika története

A 18. században a Szent István Bazilika helyén az állatviadaloknak otthont adó Hecc színház állt. A Bazilika építésének az ötlete már 1805-ben felmerült, melyet azonban csak 1905-re sikerült megvalósítani. A tényleges munkálatok is csak 1851. augusztus 14-én kezdődtek le.

Az épület megtervezésére Hild József kapott megbízást 1845-ben. A földmunkálatok már 1846-ban megkezdődtek, az alapkőletételre 1851. október 4-én került sor. Először a bazilika szentélyét körülölelő félkör alakú kápolna készült el, amely a plébánia ideiglenes templomaként szolgált.

Hild József 1867-ben bekövetkező haláláig vezette a munkálatokat. Ezt követően derült ki, hogy a kivitelezésben és az építőanyag minőségében is voltak hibák, minek következtében 1868. január 22-én a már felfalazott kupola és kupoladob beomlott. Ezután az építkezés több mint egy évig szünetelt.

A további munkálatok vezetésére és a tervek átdolgozására Ybl Miklóst kérték fel, aki a terveket neoreneszánsz stílusban dolgozta át, és 1891-ben bekövetkező haláláig felügyelte a munkálatokat. A díszítőmunkálatok és az épületbelső végleges kialakítása 1905-re készült el Kauser József vezetésével.

A Szent István bazilika felszentelésére 1905. november 9-én került sor, a zárókövet 1906. december 8-án helyezték el. Ezen az eseményen I. Ferenc József király is megjelent.

1983-ban a bazilika épülete életveszélyessé vált, egy vihar lesodorta a nagykupola lemezeit, így nekikezdtek a bazilika teljes felújításának, mely 2003. augusztus 14-én fejeződött be. A felújítás során nemcsak az épületet hozták rendbe, renoválták a szobrokat, műtárgyakat, ólomüveg ablakokat is. Az épület díszkivilágítást kapott, valamint a munkálatok során felújításra kerület a Szent István tér is.


A Bazilika épülete

A Szent István Bazilika épülete 96 méteres magasságával Magyarország harmadik, Budapest második legmagasabb épülete. Magasságban csak a Parlament és az Esztergomi Bazilika előzi meg. Az épület hossza 87,4 méter, szélessége 55 méter. A 4147 négyzetméteren elterülő épület befogadóképessége 8000 fő.

Szent István Bazilika - Budapest Szent István Bazilika - Budapest

Főhomlokzata a két 57 méter magas toronnyal a Szent István térre, a Duna felé néz. A nagykupola belső magassága 65 méter, átmérője 22 méter. A templom homlokzati timpanon szoborcsoportját, a toronyfülkék szobrait és a szentély, továbbá a kupola külső szobordíszét Fessler Leó készítette.

Szent István Bazilika - Budapest

A bazilika belső tere

A bazilika bővelkedik képzőművészeti alkotásokban, freskókkal, stukkókkal és márvánnyal gazdagon díszített.

Az épület alaprajza görög kereszt alakú, a kilencosztatú belső teret nyugatról a sekrestye és a Szent Jobb-kápolna, illetve a félköríves szentély zárja le. A szentélykupola mozaikjai a szentmise mozzanatainak allegorikus ábrázolásai Benczúr Gyula művei. A nagykupolát valamint a pendentifeket Lotz Károly által tervezett mozaikok díszítik.

Szent István Bazilika - Budapest Szent István Bazilika - Budapest Szent István Bazilika - Budapest

A szentély hátfalának aranyozott bronz domborművei István király életéből vett jeleneteket mutatnak. A baldachinos főoltáron Szent István szobra áll, alkotója Stróbl Alajos. A négyezeti pillérek fülkéiben magyar szentek, Szent László, Szent Imre és tanítója, Szent Gellért, Szent Erzsébet, a negyedik oldalon pedig a szószék található.

Szent István Bazilika - Budapest Szent István Bazilika - Budapest Szent István Bazilika - Budapest

Harangtornyok, harangok

A Szent István Bazilikában található Magyarország legnagyobb harangja, a Szent István nagyharang, mely 1990-ben készült a Passaui Perner öntődében. A harang füles felfüggesztésű, egyik oldalán Szent István domborműve látható, fején a magyar koronával.

A Szent István tér felőli tornyaiban összesen 6 harang található:

  • Szent István Nagyharang: 9250 kilogramm, 240 cm átmérő / Magyarország legnagyobb harangja
  • Nagyboldogasszony harang: 3600 kilogramm, 178 cm átmérő
  • Szent Henrik harang: 2150 kilogramm, 150 cm átmérő
  • Boldog Gizella harang: 1200 kilogramm, 117,8 cm átmérő
  • Szent Imre harang: 750 kilogramm
  • Árpád-házi Szent Erzsébet harang: 500 kilogramm
Szent István Bazilika Szent István Bazilika - Budapest

A Szent István nagyharang a déli toronyban, a másik öt harang pedig az északi toronyban található.

A templom legrégebbi harangja a Nagyboldogasszony harang, melyet Walser Ferenc öntött 1863-ban Pesten. Díszítményén földgömbön álló Szűz Mária alakja látható. Ez a templom egyetlen eredeti harangja.

Kupolakilátó

A Szent István bazilika kupolájában körkilátó létesült, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra. A kupola teljes egészében körbejárható, ahova lifttel vagy gyalog is feljuthatunk. Amennyiben úgy döntünk, hogy lépcsőn keresztül akarjuk elérni a kiáltót, úgy 364 lépcsőfokot kell megmásznunk.

Szent István Bazilika - Kilátó
Kupolakilátó
Szent István Bazilika - Kilátó
Kilátás a kupolából
Szent István Bazilika - Kilátó

A kilátóból 96 méteres magasságban gyönyörködhetünk Budapest szépségén. Ez a magasság megegyezik a Parlament kupolájának magasságával, szimbolizálva a 896-os honfoglalást.

Kincstár

2012. március 18-án adták át az oszlopcsarnokbeli lifttel és lépcsőn is megközelíthető, három teremre bővült kincstárat. Az első, boltíves csarnokban a bazilika építésének és évszázados történetének válogatott emlékanyagát mutatják be.

Szent István Bazilika - Kincstár Szent István Bazilika - Kincstár Szent István Bazilika - Kincstár

A kincstár két belső terme egy jelképes ereklyekápolna és egy ehhez kapcsolódó, kincstárszerűen berendezett toronyszoba. Itt mutatják be a legértékesebb liturgikus tárgyakat. Számos miseruha található az egykori budavári királyi palotatemplom örökségéből, továbbá Erzsébet királyné kézi hímzését is megcsodálhatják az ide érkezők.


Szent Jobb

A Szent Jobb magyar nemzeti és katolikus ereklye, mely Szent István magyar király természetes úton mumifikálódott jobb keze. A bazilika 1951-ben kapta meg őrzésre a Szent Jobb ereklyét.

A bazilika 1971-ben lett kinevezve a Szent Jobb végleges őrzési helyének. A templom északi részét ennek megfelelően átalakították, és 1987-ben felszentelték a Szent Jobb kápolnát. Ettől kezdve látogathatóvá vált az ereklye.

Szent István Bazilika
Szent Jobb
A Szent István kultusz három fontos eleme 1987-től végleg összeért. A Szent Istvánról elnevezett templomban őrzik a fennmaradt jobb kézfejét, és innen indul minden év augusztus 20-án a Szent Jobb körmenet.


A Szent István Bazilika ingyenesen látogatható, a kilátó és a kincstár látogatása belépőjegy váltása mellett lehetséges.

A Bazilika kegytárgyboltja az előcsarnokban található, ahol kegytárgyakat, emléktárgyakat, könyveket, vásárolhatnak a látogatók a Bazilika idegenforgalmi nyitva tartási ideje alatt.

Cím: 1051 Budapest, Szent István tér 1.
Web: bazilika.biz