Tapolcai tavasbarlang

Tapolca városa alatt egy egész barlangrendszer húzódik, melyet 1903-ban fedeztek fel kútásás közben. Felfedezése után 10 évvel a látogatók előtt is megnyitották. A Tapolcai tavasbarlang teljes hossza 3280 méter, melyet a mészkő repedéseibe bejutó víz alakított ki.

A látogatható rész nagyjából 300 méter hosszú, ebből 180 méter a hajózható hossz.

Ez volt Magyarországon az első villanyvilágítással ellátott, idegenforgalmi célokra is használt barlang. A Tapolcai tavasbarlang teljes hossza 3280 méter, melyet a mészkő repedéseibe bejutó víz alakított ki.

Tapolcai tavasbarlang

A barlang vize 18-20 fokos, a hőmérséklet a barlangban egész évben 20 fok körüli, a relatív páratartalom 90%-os. A hajózható részen a víz mélysége 70-120 centiméter.

A barlang nagyobb része víz alatt van, ezért nem látogatható. A mesterséges bejárata 132 méter tengerszint feletti magasságban található, ahonnan 73 lépcsőfokon juthatunk le. A látogatható rész reflektorokkal van megvilágítva, melyek közül néhány a víz alatt lett elhelyezve.

Tapolca leghíresebb látnivalójának bejárata a város központja közelében található. A látogatóközpont előcsarnokában a bejárattal szemközti falon információs térképen tekintheti meg a látogató a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyeit.

Tapolcai tavasbarlang

A Tapolcai Tavasbarlang keletkezése

A tavasbarlangot bezáró kőzet a miocén kor végének szarmata korszakában, 12 millió éve képződött. Kőzettömegét az egykori Szarmata-tengerben lerakódott mésziszapos üledékekből összecementálódott mészkő rétegek alkotják.

A tavasbarlang víz utánpótlása két úton történik, ami egyben magyarázatot ad a járatok kialakulására is. A szarmata mészkő a 210–230 millió éve képződött felső triász dolomitra támaszkodik, amelyből hideg karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medence térségébe. Ugyanez a dolomit a felszín alatt több száz méterrel lejjebb is megtalálható, ahol az oda lejutó víz kb. 40 celsius fokra felmelegszik, majd repedéseken keresztül feláramlik. E két forrásból származó, egymással keveredve immár 18-20 celsius fokos víz alakította ki a járatokat (ún. keveredési korrózió). A számos forrásszájon a jégkorszakok óta feltörő víz összefolyva a Tapolca-patakot táplálja. Az 1930-as években medrét a felső szakaszon duzzasztással kiszélesítették. Így jött létre maga a Malom-tó, és a duzzasztás következtében csónakázhatóvá vált a tavasbarlang.


Látogatóközpont

A Tapolcai Tavasbarlang Látogatóközpont megtekintése a tavasbarlangban való csónakázást is magában foglalja. 2015-ben az addig is látogatható tavasbarlang felett egy látogatóközpont nyitotta meg kapuit, mely a barlanggal együtt egy turisztikai központot képez.  A látogatóközpont új, kétszintes épületét úgy alakították ki, hogy a barlang bejáratának hangulata megmaradjon, miközben az építmény üzemeltetése részben megújuló energiával történjen.

A fogadóépületében kiállításon mutatják be a karsztvidékek csodálatos világát. A kiállítás 7 teremből áll, melyek mindegyikében 3D-s képek segítik a szemléltetést. Összesen 10 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világában.

Termek:
  • Cseppkő-terem
  • Búvár-terem
  • Denevér-terem
  • Geopark-terem
  • Ősrégész-terem
  • Őskarszt-terem
  • 3D vetítő-terem
  • Csónakázás
  • Játszótér
  • Mászófal
Tapolcai tavasbarlang: Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.