Taródi vár

Sopron egyik legkülönlegesebb látnivalója a Kolostor-erdő közelében lévő Taródi vár. Az épület a Felsőlővérek városnegyedben, a Nádor-magaslaton található. A középkorinak tűnő, 4300 négyzetméter alapterületű várat nagyrészt egyetlen ember, Taródi István saját kezűleg építette. A Taródi vár a középkori lovagvárak mintájára épült. Ennek köszönhetően az épületben egy középkori vár elemei találhatóak, mint a lakórész, lovagterem, borház, kút, csigalépcső, felvonóhíd, várfürdő, kút, tornyok, alagút. A várba egy 3 méter mély vizesárok felett, felvonóhídon lehet bejutni.

Taródi vár - Sopron

Az északi lakórészben található a vár nagyterme, melyekben 19. századi bútorok és régiséggyűjtemények, valamint a vár építéstörténetét bemutató tablók találhatók. A déli lakórész emeletén egy lakás lett kialakítva, az alsó szinten pedig egy szőlőprést helyeztek el.

A várudvar közepén egy 3 méter átmérőjű és 15 méter mély ásott kút található. Szintén a várudvaron van a fürdőmedence, melyet az építő minden tavasszal megtöltött vízzel.

A vár nagyobbik tornya 20 méter, a kisebbik 16 méter magas. A tornyokba csigalépcsőkön keresztül juthatunk fel, mindkét toronyban a csigalépcső a fiatoronyban van.

Mindkét őrtorony tetején egy-egy szélirányjelző található. A nagyobbik őrtorony, vagy más nevén a Boszorkánytorony tetején a szél irányát egy forgó boszorkány figura jelzi, a kisebbik torony tetején pedig egy hagyományos szélkakas.

A várat a köznyelv emlegeti Bagolyvárként, valamint Bolondvárként is. Utóbbi elnevezés az építő kitartó és rögeszmés munkájának köszönhető.

A nyolcvanas évek közepén Ruttkai Éva és Zenthe Ferenc főszereplésével itt forgatták a Fantasztikus nagynéni című film egyes jeleneteit.


A Taródi vár története

Taródi István még a húszas éveiben építette első várát fából, mely a szülei telkén állt. Elhatározta, hogy ha sikerül a Lővérekben telket vennie, akkor ott állítja fel újra. Ez 1951-ben meg is történt, és átköltöztette a favárat a mai vár helyére. A jelenlegi kővár építése 1959-ben kezdődött el. Az építőmester több várat is meglátogatott élete során, melyek közül a legnagyobb hatást a Salgótarján mellett lévő Somoskői vár (1962) tett rá. Így nem véletlen, hogy a Taródi vár erre hasonlít a leginkább.

A Taródi vár építése 50 évig tartott. Becslések szerint Taródi István 150 vasúti kocsinak megfelelő követ és téglát épített a falakba, jórészt egyedül, miközben maga is ledolgozta napi 8 óráját. Munkába menet előtt, hajnalban előkészítette az aznapi építési eszközöket, majd dolga végeztével sötétedésig dolgozott, formálta, szépítette a várat. Időnként fia, vagy egy-egy alkalmi segítő vett részt a munkálatokban.

Taródi István

Taródi a tervezés és kivitelezés minden pillanatát igyekezett megörökíteni. Még egy saját kiadásban megjelentetett könyvet is kiadott a munkáiról, „A Soproni Taródi-vár építéstörténete. Életem rövid összefoglalása” címmel. Ugyan 1986-ban, nyugdíjazása előtt, komolyan gondolkodott azon, hogy befejezi az építkezést, de aztán nem bírta abbahagyni. Az építkezés folyamán mindvégig törekedett a középkori várakban megszokottakhoz hasonló helyiségek kialakítására, ennek köszönhetően található az épületegyüttesben kút, lovagterem és borház is.

Taródi István 1925-ben született és 2010 februárjában, 85 éves korában hunyt el. Sírja a soproni Szent Mihály-temetőben található.

A Taródi vár teljes egészében nem készült el, annak ellenére sem, hogy az építő egészen a haláláig folytatta az építkezést.


Várkert

A Taródi vár előkertjében örökzöld nővényeket láthatunk, melyek közül több is Magyarországon egzotikus ritkaságnak számítanak. Többek között találhatunk itt Szelídgesztenyét, mely a Taródi család családfája is: a tizenkét törzs a család tizenkét tagját jelzi. Mivel az építő és több családtagja is ekkor ünnepli születésnapját, tömegesen telepítették a májusban nyíló rododendronokat. Láthatunk még tündérkürtöt, valamint tűzpiros virágú japán cserjét

.

Taródi vár megközelítése

A Taródi vár gyalogosan és autóval is megközelíthető. Tömegközlekedéssel a vasútállomástól induló 1-es vagy 2-es autóbusszal közelíthető meg. Busszal csak a Lövérekig tudunk eljutni, onnan nagyjából 20 perces gyalogút a vár. A helyes irányt több tábla is jelzi.

  • 1-es busz: Csík Ferenc uszoda
  • 2-es busz: Szívszanatórium

Gépjárművel a Hársfa úton, a Csalogány közt követően kb 150 métert követően van parkolási hely kijelölve, innen gyalogosan közelíthető meg a vár.

Cím: Sopron, Csalogány köz 34.


Jelenleg a várépítő Taródi István gyermekei, valamint azok leszármazottai kezelik a várat. Az épületben lévő kiállításon többek között Sopron történetével, fejlődésével ismerkedhetünk meg fényképek segítségével.

A vár egész évben nyitva tart, belépődíj ellenében látogatható.