Tisza tavi ökocentrum

A Tisza-tavi Ökocentrum egy magyarországi állatkert és szabadidős élményközpont, melynek négyszintes főépülete és parkja 10 hektáron mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti csodáit.

Az Ökocentrum létrehozásának célja egy Magyarországon egyedülálló látogatóközpont létrehozása volt, ahol kapcsolódik egymáshoz a turizmus és a természetvédelem, valamint az oktatás. Ezáltal növelve a Tisza-tó és környéke szerepét a turizmusban.

A Tisza-tavi Ököcentrum közvetlen közelében 2006-óta működik a Tisza-tavi Vízi Sétány, valamint kapcsolódik olyan már korábban elkészült turisztikai látványosságokhoz, mint a tájház vagy a tanösvény.

Látogatóközpont

A Tisza-tavi Ökocentrum központi épülete 2600 négyzetméteren, 4 szinten nyújt szolgáltatásokat a látogatóknak. Legfőbb látványossága a Közép-Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, mely 735.000 literes össztérfogattal rendelkezik.

A legnagyobb úgynevezett óriásakváriuma önmagában 535 ezer literes. A látogatóközpont felszálló madárra hasonlító épülete állandó és időszakos kiállításokkal, rendezvényteremmel, háromdimenziós mozival, játszószobával és kilátó toronnyal várja a látogatókat.

Tisza-tavi ökocentrum

Az akváriumrendszer önálló ökoszisztémát rejt, ahol 40 féle hazai halfaj mellett kétéltűek, hüllők és a Tisza-tavat lakó állatok életébe nyerhetünk bepillantást. Az akváriumrendszer az Ökocentrum pinceszintjén lett kialakítva 2 emeleten.

Az óriásakvárium vízterében alkalomszerűen "Ember a vízben" címmel mutatnak be látványos búvár merülést, melyet a víz alatti alagútból lehet a legjobban megfigyelni, fényképezni.

Kilátótorony

A körpanorámás kilátótorony Tisza-tavi Ökocentrum főépületének tornyában, a hetedik emelet magasságában található. A 30 méter magasságban lévő kilátótorony lifttel és lépcsőn is megközelíthető. Tágas kilátóteraszról lélegzetelállító panoráma nyílik Poroszló településre és a környező tájra. Az egyik irányban a Tisza-tó, másik irányban a Bükk és Mátra vonulatai is látszanak.

Tisza-tavi ökocentrum - kilátó

A Tisza-tavi Ökocentrum építésének folyamatát a lépcsőház szintjein elhelyezett fotókiállítás képeinek segítségével ismerhetik meg. A tájékozódást a toronyban áttekintő térkép segíti.

3D Mozi

Az 50 férőhelyes 3D mozi a főépület földszintjén található. Napközben, a rendes nyitvatartási időben félóránként kezdődik egy 12 perces magyar nyelvű természetfilm vetítése. A nézőtéren a helyek érkezési sorrendben, szabadon foglalhatóak el. Esténként, főleg hétvégéken és ünnepnapokon a vetítőterem hagyományos mozivá alakul át: 2D és 3D játékfilmek, animációs filmek tekinthetők meg, az előre kiadott műsor szerint.

Konferenciaterem

A Tisza-tavi ökocentrum főépületének első emeletén található a nagyjából 100 fő befogadására alkalmas konferenciaterem. A terem ideális befogadóképessége 80-100 fő, de a kapacitás 120-130 főig is bővíthető. A konferenciaterem felszereltségéhez laptop, rögzített projector, nagy méretű vetítővászon és az igények szerint variálható mobil hangosítás tartozik.


Tisza-tavi Ökocentrum - Szabadidőpark

A Tisza-tavi Ökocentrum főépületét egy több mint 7 hektár területű szabadidőpark veszi körül. A szabadidőpark elemei az - éld át a természetet - mottó jegyében születtek. A park területén a látogatók közvetlen közelről figyelhetik meg az állatok életét, valamint közvetlen kapcsolatba is kerülhetnek velük. A gyermekes családokat szárazföldi játszóterek és vízi játszótér várják.

Tisza-tavi ökocentrum - Tutajos tó

Az Ökocentrum szabadidőparkjához tartozik egy vízi játszótér, két szárazföldi játszótér, egy sportpálya, egy külső rendezvénytér. Az 1884-ben épült Poroszlói tájház is a szabadidőparkban tekinthető meg, ahol igen gazdag bemutatóanyagot tárnak a látogatók elé.

A Tisza-tavi Ökocentrumhoz kapcsolódik a tó másik oldalán lévő kikötő, ahonnan rendszeres kishajó-járat indul a Tisza-tavi Vízi Sétányhoz.


Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény

A Tisza-tavi Vízi Sétány Poroszló mellett a tó belső területén, a partvonaltól nagyjából 500 méterre található. Az Ökocentrum mellet a viz fölött cölöpökre épített 1500 méter hosszú pallóút vezet a madárvártákhoz és kilátóhelyekhez, hogy megfigyelhessük a Tisza-tónál élő madarakat anélkül, hogy megzavarnánk őket. A Vízi Sétány természeti értékeinek megismerését információs táblák és képzett túravezetők segítik.

Tisza-tavi Vízi Sétány

A Vízi Sétány tanösvényhez egy 20 személyes, menetrend szerint járó kishajóval lehet eljutni, pár perc alatt. A Tisza-tavi élővilágot bemutató Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény a Világörökség részévé választott Hortobágyi Nemzeti Park területén található.

Tisza-tavi Ökocentrum:
cím: 3388 Poroszló, Kossuth u. 41.
web: www.tiszataviokocentrum.hu